Tannhelse – En viktig del av din generelle helse og velvære

22 januar 2024
Brede Lie Hansen

editorial

Et sunt smil er ikke bare estetisk tiltalende, det er også en indikator på god tannhelse. Tannhelse spiller en viktig rolle i vår generelle helse og velvære. God tannpleie kan bidra til å forebygge en rekke tannproblemer og bidra til å opprettholde en sunn munn. I denne artikkelen vil vi utforske viktigheten av tannhelse og gi tips om hvordan du kan opprettholde en god tannhelse.

Tannhelse og generell helse

Det er en sterk sammenheng mellom tannhelse og generell helse. Mange studier har vist at dårlig tannhelse kan øke risikoen for flere sykdommer og tilstander. For eksempel kan tanninfeksjoner spre seg til andre deler av kroppen og føre til alvorlige helseproblemer. Tannkjøttsykdom er også forbundet med hjertesykdom, diabetes og til og med visse kreftformer. En sunn munn er også viktig for god ernæring. Hvis du har tannproblemer eller smertefulle tenner, kan det være vanskelig å tygge maten ordentlig. Dette kan føre til manglende evne til å spise sunn, næringsrik mat og på lang sikt påvirke generell helse. Derfor er det viktig å ta vare på tannhelsen din som en del av din generelle helse ved å følge en god munnhygienerutine og oppsøke tannlege i otta jevnlig. Videre vil du lære hvordan du oprettholder god tannhelse. 

Børst tennene grundig to ganger om dagen

Børsting er den mest grunnleggende delen av god tannhygiene. Sørg for å børste tennene grundig i to minutter to ganger om dagen. Bruk en myk tannbørste og fluortannkrem. Pass på å nå alle tannflater og tannkjøttet. Bytt ut tannbørsten hver tredje til fjerde måned.

tannlege otta

Tanntråd er viktig for å fjerne matrester og plakk mellom tennene der børsten ikke når. Bruk en tanntråd eller tanntrådholder for å rense mellom tennene daglig.

Begrens inntaket av sukkerholdige matvarer og drikkevarer

Sukker er en viktig årsak til tannråte. Prøv å begrense inntaket av sukkerholdige matvarer og drikkevarer som brus, søtsaker og kaker. Hvis du spiser eller drikker noe sukkerholdig, sørg for å pusse tennene etterpå eller skyll munnen med vann.

Røyking og bruk av andre tobakksprodukter kan øke risikoen for tannproblemer som tannkjøttsykdom og oral kreft. Hvis du bruker tobakk, bør du vurdere å slutte eller søke hjelp til å slutte.

Oppsøk tannlegen regelmessig

Regelmessige besøk hos tannlegen er viktig for å opprettholde god tannhelse. Tannlegen kan oppdage tidlige tegn på tannproblemer og gi råd om hvordan du skal ta vare på tennene og tannkjøttet ditt. De kan også utføre profesjonell rengjøring og behandlinger som kan bidra til å forebygge tannproblemer.